Læsekarakterer dykker stort: Sådan giver du dit barn lyst til at læse!

Danske børn får markant lavere karakterer i læsning. Her får du fire råd til at styrke dit barns læselyst.

På fire år er landsgennemsnittet for den obligatorisk læseprøve i 9. klasse faldet fra karakteren 6,7 til karakteren 5,9. Ifølge to læseeksperter er der behov for at styrke læselysten hos landets børn og unge. 

– Læsning bliver ofte talt om som en pligt eller en lektie, og det kan være demotiverende for mange børn. Det er meget mere vigtigt med et indhold, børnene har lyst til at læse om. Pligten i sig selv er sjældent en langtidsholdbar motivation for barnet, siger læsevejleder Kristina Kristensen fra Læsekarrusellen.

Kristina Kristensen, læsevejleder fra Læsekarrusellen.

Den problematik er velkendt her på Pickatales udviklingsredaktion, hvor vi arbejder målrettet på at styrke børns daglige læsetræning gennem læselyst.

Det skal være sjovt og underholdende for børn at læse. Mere entydigt kan jeg ikke sige det. Vi udvikler dagligt nye muligheder for at stimulere læselysten hos vores brugere, og forældrene kan roligt lade børnenes interesser styre læsningen i appen – det giver flere læste sider, siger Pickatales indholdsredaktør James Tavendale.

De to læseeksperter har samlet fire råd til forældre, der ønsker at fremme deres barns læselyst i ferien:

1) Lad dit barns interesse styre bogvalget. Børn er spontane og kan lide bøger om populære emner og figurer, som de kender fra deres hverdag. Finder de en bog, de kan lide, vil de typisk gerne læse flere af den slags, så det kan være en fordel at gå i gang med serier og have adgang til et stort udvalg af bøger.  

2) Læs teksten højt for dit barn med en skuespillerstemme, så dit barn kan leve sig ind i historien. Højtlæsning udvider ordforrådet og fremmer børnenes forståelse af, hvad de læser, hvilket igen virker positivt på deres lyst til at læse. Peg på ordene, når du læser dem, uden at det går ud over det naturlige flow. Hvis du har en læse- eller lydbogsapp med oplæsning af teksten, samtidig med at ordene highlightes, kan barnet selv følge med i teksten.

3) Forstår dit barn handlingen? Nogle børn bruger så mange kræfter på at få bogstaverne til at blive til lyde, at de ikke lægger mærke til handlingen. Men det er afgørende for dit barns læselyst, at han eller hun forstår historien, så tal med dit barn om indholdet. Ved nogle læseapps er der små tests eller quizzer om handlingen, som kan hjælpe forståelsen på vej. Klikbare illustrationer hjælper også barnet til at forstå historien med andre af dets sanser. 

4) Gør læsning til en rutine. I en lang sommerferie smelter dagene sammen, og mange børn ender foran skærmen. Men børn elsker at opretholde rutiner, og læsning er en rutine – der tilmed styrker ordforrådet og deres skolegang.

Rutiner for børn skal være lette at udføre. Så vælg alderssvarende bøger, og hav mange af dem, eller brug en læseapp, der kan indstilles til barnets alder. For yngre børn kan I bruge tegne- og pegebøger, som findes i mange læseapps. Undgå de digitale læsesider, der har pop up-reklamer, da det afleder opmærksomheden.

Test Pickatale gratis med dine børn i 14 dage og få adgang til over 1.000 titler og sjove quizzer til de små!

Trin 1 af 2

Prøv gratis i 2 uger!

  • Hele Danmarks læse- og lydbog-app til børn
  • Giv børnene læselyst med Star Wars, Marvels superhelte, Frost og andre Disney-favoritter!
    Udforsk Alfons Åberg, Peter Pedal, Rasmus Klump, Angelina og andre elskede figurer
  • Tusinder af digitale bøger i biblioteket, herunder fagbøger og sjove quizzer
  • Derefter kun 79 kr i måneden for familie abonnement
  • Ingen bindingstid, afslut når du vil